Przepis na bananowy chleb - prosty, szybki i pyszny
Część dziewczyny!
Dziś coś dla amatorów bananów, do których ja oczywiście należę. Banany uwielbiam i mogę jeść codziennie, dlatego od razu po znalezieniu przepisu na bananowy chleb, musiałam go wykorzystać. Muszę Wam powiedzieć, że to był bardzo dobry pomysł bo choć chleb bananowy smakuje bardziej jak ciasto, to jest naprawdę pyszny. Robiłam go pierwszy raz i wszyscy, którzy go spróbowali mówili, ze super – fakt, ze były to mi przychylne osoby... ale mimo wszystko im wierzę . Zresztą sama próbowałam i faktycznie jest godny polecenia , a więc zaczynamy:
Co nam będzie potrzebne:
1 kostka masła,
pół kubka cukru (ja dałam trzcinowego)
2 jajka
1 łyżka ekstraktu wanilii – ja miałam dać cukier wanilinowy, ale okazało się, że zużyłam go do wcześniejszego ciasta robionego tego samego wieczoru i nie dałam w końcu nic.
1 i 2/3 kubka mąki
pół łyżki sody (ja cały zapas zużyłam na maski i inne mazidła do twarzy, a było późno w nocy i dałam więcej proszku do pieczenia)
pół łyżki proszku do pieczenia
1 łyżka oleju (ja dałam oliwę z oliwek)
3 dojrzałe banany
i 1 banan do dekoracji
można dodać bakalie – ja nie dawałam
Jak widać, nieco zmodyfikowałam przepis (bardzo często mi się to zdarza...), a i tak wyszło pysznie, więc namawiam do pieczenia, nawet jeśli wydaje Ci się, że nie potrafisz .
Co robimy:
1.W misce mieszamy masło i cukier,
2.dodajemy jajko i ekstrakt wanilii,
3.powoli dodajemy najpierw połowę mąki, a potem całość,
4.dodajemy sodę, proszek do pieczenia i olej,
5.dodajemy 3 banany i mieszamy, jeśli chcemy bakalie to też teraz dodajemy.
6.Ustawiamy piekarnik na 180 stopni,
7.przelewamy miksturę do naczynia, w którym będziemy piec nasz chleb – wcześniej wyłożonego papierem do pieczenia.
8.Kroimy banan w plasterki i dekorujemy wierzch.
9.Pieczemy 1 godzinę lub do czasu kiedy włożymy w środek widelec i przy wyciąganiu będzie on czysty. Górę można wyłożyć folią aluminiową, żeby się za szybko nie spiekła.
I gotowe! Po 10 minutach można wcinać
Smaczego i pozdrawiam!