DIY Jak zrobić przyprawę wegańską?
Cześć Dziewczyny,
dziś post dedykowany mojej czytelniczce Karolinie . To dzięki jej komentarzowi stworzyłam własną przyprawę, która jest fantastyczna, zdrowa i smaczna . Dziękuję Kochana . Ja nie stosuję w kuchni ani przypraw typu "Vegeta", ani kostek rosołowych. Dlatego wiem, jak trzeba się nagimnastykować, aby wyciągnąć smak z wywaru np jarzynowego za pomocą samych naturalnych przypraw. Taka własnoręcznie zrobiona przyprawa świetnie sprawdzi się jako pomoc przy wszelkich zupach, sosach, potrawach z mięsa, a nawet sałatkach .
Dla zainteresowanych LINK, pod którym znajdziecie informacje dotyczące glutaminianu sodu, z którego dzięki własnoręcznie przygotowanej przyprawie rezygnujecie .
Oryginalny przepis znajduje się TU. Jednak ja musiałam zrobić oczywiście po swojemu. Z tym, że warto kierować się przepisem, choćby tylko pierwszy raz w celu określenia prawidłowych proporcji, później możecie improwizować na całego .
No to zaczynamy .
Co będzie nam potrzebne?
Podstawowe składniki to:
Suszona włoszczyzna, suszony mix warzywny (mój ulubiony, to mieszanka cebuli czerwonej i białej, pietruszki, szczypiorku, czosnku, papryki i cebuli dymki – niestety niedostępny w Polsce) lub cebulka prażona, kurkuma
oraz sól.
Składniki dodatkowe to różne inne przyprawy, które preferujecie.
Ja wybrałam, zioła prowansalskie, pieprz ziołowy, paprykę ostrą i czosnek granulowany. Wygląda to jak reklama, ale wierzcie mi, że to się tylko tak złożyło . Używam przypraw różnych firm i wcale nie wywyższam tej, która mi tu akurat dominuje .
Będzie nam potrzebny także mały pojemniczek, no i młynek do kawy, albo blender.
I najważniejsze: proporcje
Ja zrobiłam podwójną porcję z tego względu, że zanim jeszcze powstała przyprawa, obiecałam się nią podzielić .
8 pełnych łyżek stołowych włoszczyzny,
3 łyżeczki mixu warzywnego,
2 i pół czubate łyżeczki soli,
1 łyżeczka ziół prowansalskich,
2/3 łyżeczki kurkumy,
1/2 łyżeczki papryki,
mniej niż 1/2 łyżeczki czosnku,
mniej niż 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego.
Wszystkie składniki miksujemy dokładnie tak, aby powstał proszek i gotowe .
Tak powstała przyprawa, szczelnie zamknięta może być przechowywana w ciemnym i chłodnym miejscu nawet kilka miesięcy.
Smacznego doprawiania