Najprostsze ciasto świata
Kiedy nie ma czasu, albo siły, albo pomysłu dobrze jest znać coś, co można szybko przygotować, jest pyszne, łatwe i tanie. Przedstawiam Wam moje odkrycie zeszłego weekendu. Banalnie proste ciasto, które rozeszło się w ciągu 30 min...
Co będzie nam potrzebne:
Forma, w której upieczemy nasze ciasto,
odrobina masła,
odrobina bułki tartej,
2 jabłka,
ciasto francuskie (ogólnodostępne – w biedronce kosztuje ok 3 zł,)
cukier wanilinowy,
cukier zwykły,
cynamon, albo inne przyprawy,
tarka.
Ilość produktów podana jest dla małej wąskiej foremki do pieczenia, można ciasto zrobić również w większej formie, zwiększając ilość produktów np. w formie do tarty. Można też zrobić ciasteczka w silikonowych foremkach na mufinki – wszystko według gustu i uznania .
- myjemy jabłka, obieramy je ze skórki i trzemy,
- dodajemy do nich cukier wanilinowy, 2 łyżki zwykłego (jeśli preferujemy desery słodsze, to słodzimy więcej) i cynamon,
- foremki smarujemy masłem i opruszamy bułką tartą (w celu nieprzywierania),
- wycinamy kształt dna naszej foremki w cieście francuskim i przekładamy je dywanikiem ze startych jabłek. Czynność powtarzamy do samej góry foremki (po upieczeniu i tak wszystko się skurczy),
- na samej górze układamy wzorek z paseczków wyciętych z ciasta francuskiego i do pieca .
Pieczemy tak jak mamy napisane na opakowaniu od ciasta. Ja jednak dodaje jeszcze 15-20 min tak, aby wierzch się mocniej zrumienił. Piekąc w wyznaczonym czasie, ciasto jest troche blade.
And done! Naprawdę polecam .
Smacznego.