Przepis na "Francuski obiad"
Proponuję Wam dziś w miarę szybki i super pyszny obiad . Od razu uprzedzam, żeby osoby na diecie przeszły do innego posta, gdyż pokusa będzie spora . Nie wiem jak nazwać to tanie... Powiedzmy, że jest to francuski obiad .
Co będzie nam potrzebne:
ciasto francuskie,
brokuły (lub inne warzywa jakie lubicie),
cebula,
mięso (ja używam piersi z indyka) plus opcjonalnie szynka,
ser żółty,
keczup i/lub pomidory,
przyprawy (ja daje pieprz ziołowy, sól, czosnek, oregano oraz to co powącham i mi pasuje do reszty )
Co robimy:
Mnie i mojej rodzinie najbardziej smakuje marynowane mięso. Dlatego najlepiej dzień wcześniej przygotować sobie pokrojone mięso i zamarynować je w oliwie z bukietem przypraw wstawiając do lodówki. Jeśli obiad jest spontanem, to godzinka w marynacie też coś tam da. Można też marynowanie sobie odpuścić...
Kroimy cebule, solimy i podsmażamy, w międzyczasie gotujemy brokuły, do cebuli dodajemy mięsko (marynowane nie potrzebuje już przypraw) i razem smażymy. Kiedy wszystko nam się ugotuje i usmaży, na papier do pieczenia rozwijamy ciasto francuskie. Nacinamy po bokach paski, w które zawiniemy farsz. Środek ciasta smarujemy keczupem, układamy na nim pomidory, szynkę, brokuły i mięsko z cebulą. Zawijamy paskami ciasta, naprzemiennie raz z jednej raz z drugiej strony, tak aby zamknąć danie (ja mam takie zdjęcie z czasu zanim odkryłam papier do pieczenia
– jeśli komuś by pomogło to proszę).
Można dac do środka tak naprawdę wszystko co lubimy, pamiętajcie tylko, żeby nie napchać za dużo bo się nam ładnie nie zamknie. Na ciasto dajemy ser żółty i do pieca, na czas jaki podaje producent ciasta.
I gotowe
smacznego!