Ja - mama

09GRU2012

Jak zrobić domowy kisiel?

Witajcie moje Drogie,

dziś mam dla Was propozycję, aby zrezygnować z kolejnej zbędnej chemii w kuchni. Tym razem przychodzę do Was z przepisem na domowy kisiel. Tam gdzie się da, warto stosować własne rozwiązania i jeść jak najmniej przetworzoną żywność - oczywista oczywistośćWink. Jeśli lubicie tradycyjny kisiel z torebki, myślę że ten domowy zasmakuje Wam jeszcze bardziej. Zatem co potrzebujemy?

Wodę (2 szklanki), skrobię kukurydzianą (albo ziemniaczaną) i owoce. Możecie użyć wiśnie, maliny, jabłka, jagody, brzoskwinie – na co macie ochotę - ja użyłam banany jak widać Smile.

1 i 1/2 szklanki wody odlewamy do garnuszka i dodajemy do niego owoce.

Owoce z wodą miksujemy i podgrzewamy.

Do pozostałej 1/2 szklanki wody dosypujemy 3 łyżki skrobi.

Do gotujących się owoców dolewamy roztwór wody ze skrobią i gotujemy jeszcze chwilę mieszając. Wlewamy kisiel do przepłukanych zimną woda salaterek.

Możemy dodać bitą śmietanę, sok z malin, powidła – ja dodałam czekoladę Smile.

Mmmm Enjoy! Sealed

PS
Przedstawiam Wam moją dzisiejszą asystentkę. Oto Polusia Smile.

Zwana również Polleną, Polinezją i Poleczką Sealed

Pozdrawiam zamaszystym ruchem kociej łapy Smile

Roulina Czeszę Się blog - Jak zrobić domowy kisiel? starszy post nowszy post
comments powered by Disqus

Komentarze Facebooka: