Przepis na śniadanie mistrza! :)
Witajcie Kochani,
weekend to chyba najlepszy moment na dopieszczenie siebie oraz swoich najbliższych kulinarnie – a czy jest lepszy sposób na początek dnia niż wartościowe i smaczne śniadanko? Jeśli podobnie do mnie uważacie, że pierwszy posiłek dnia ma znaczenie to zapraszam do lektury.
Uwielbiam blogi kulinarne... to one często są moją inspiracją do tworzenia własnych przepisów i odkrywania nowych smaków. Tak właśnie -niby- przypadkowo trafiłam na blog "Siostry" ze świetnym przepisem na śniadanie .
Potrzebne składniki:
-jajko
-50 g zmielonych na mąkę otrębów owsianych (ja miałam żytnie, ale dodałam odpowiednio zmielone płatki owsiane górskie, zarodki pszenne oraz pestki dyni i słonecznika – polecam!!!)
-75 g rukoli
-ząbek czosnku
-40 ml wody
-sól, pieprz.
Co robimy?
Zmielone otręby (w moim przypadku razem zresztą dobroci sypkich) mieszamy z jajkiem i wodą, Przyprawiamy do smaku, dodajemy rukolę i wrzucamy na patelnię. Całość smażymy na małym ogniu z dwóch stron.
Sos
= Jogurt naturalny + szczypta soli + wyciśnięty ząbek czosnku. Gotowe
Omlet podałam z sosem czosnkowym, pomidorkiem, szczypiorkiem oraz ukochanymi kiełkami. "Siostra" miała 100% racji – wszystko komponowało się znakomicie!
Taki omlet jednak pochłonąć samodzielnie to wyczyn – dlatego u mnie smakował całej rodzinie. Ogromny plus – uczucie głodu nie pojawia się szybko po takim śniadaniu.
Przy okazji dzisiejszej tematyki – przypominam i zachęcam do codziennego picia wody z miodem i cytryną. Pisałam o niej już dawno temu a jest to tak wspaniały napój, że warto o nim przypominać. Efekty picia osobiście odczuwam od razu – szczególnie, że pije kawę... Nieoceniony jeśli zależy nam na zachowaniu równowagi kwasowo-zasadowej organizmu.
Serdecznie dziękuję "Siostrze" za podzielenie się wspaniałym przepisem, zachęcam do odwiedzenia jej bloga .
Pozdrawiam i smacznego