Przepis na dwa rewelacyjne soki - idealne na tę porę roku jak i na każdą inną :)
Cześć Kochani,
lubicie własnoręcznie wykonane soki/smoothie? Ja uwielbiam! Każdą porą roku można stworzyć coś przepysznego, jednak zimą jest najbardziej - mam wrażenie - pod górkę z pomysłem... Mam dziś dla was dwie propozycje... pierwsza z nich jest absolutnie przepyszna i zdrowa, druga jest pyszna i absolutnie zdrowa .
Z czym wam się kojarzy zima? Z jakim smakiem? Zapachem? Ja od lat czas okołoświąteczny postrzegam przez pryzmat aromatu mandarynek. Im bliżej „godziny zero” tym więcej tych zapachów i smaków się pojawia ale z cała pewnością końcówka listopada i cały grudzień są pod znakiem mandarynek.
Nikogo już zatem nie zdziwi fakt, że pierwszą bohaterką dnia dzisiejszego będzie właśnie mandarynka.
Co potrzebujemy i co robimy?
2 mandarynki,
kilka fig,
pół cytryny
do smaku sok jabłkowy 100% (możecie użyć jabłka i wodę ale ja nie lubię tego połączenia, wole jabłko zjeść samo, sok dodaję ze względu na smak)
Pokaz kotku co masz w środku
Mandarynki to źródło nie tylko cennej witaminy C ale także A i nobiletyny, która zapobiega otyłości, cukrzycy typu 2 i miażdżycy naczyń krwionośnych.
Cytrynę dodałam głównie ze względu na smak Jednak ten powszechny owoc to nie tylko smak i witamina C, to także „miotełka”, która wyrzuca z organizmu toksyny, a są teorie, że nawet komórki rakowe...
Figi – są genialnym źródłem wapnia i magnezu. Zawsze staram się przemycić figi, gdzie się tylko da.
Ponieważ uznaje wyższość soków z miąższem nad tymi beż miąższu wszystkie składniki traktuję blenderem – dzięki temu sok będzie jeszcze bardziej bogaty w błonnik.
W zależności od waszych preferencji smakowych manewrujcie proporcjami – ja wolę kwaśne, dlatego aż tyle cytryny i tylko parę fig..
Pierwsza gwiazda gotowa
Na zimno smakuje rewelacyjnie, ale można także sok podgrzać, dodać odrobinę kardamonu, imbiru, cynamonu, wanilii czy chili i wówczas mamy cudownego smaku grzaniec – idealny na chłodne wieczory.
Cytrusy wychładzają organizm dlatego profilaktycznie cieszcie się nim pod kocem . Choć ja osobiście, żadnego spadku temperatury nie odczułam. Wręcz odwrotnie .
Druga propozycja to coś dla osób, które wiedzą, że buraki to kopalnia zdrowia, zawierają między innymi kwas foliowy, betaninę, są zasadowe, wspomagają organizm przy walce z anemią, a nawet po chemioterapii i jest to tylko kilka ich wspaniałych cech. Co jednak zrobić kiedy jego smak nam nie do końca odpowiada??
Moja propozycja jest taka, aby stworzyć powyższy sok mandarynkowy i „zepsuć” go sokiem z trzech wyciśniętych buraków Ja sok wzbogacilam jeszcze dodatkową ćwiartką cytryny .
Przerabiałam już kilka soków robionych z udziałem buraków i przepis, który dziś Wam prezentuję jest zdecydowanie najlepszy Sok jest naprawdę pyszny - nie jest to tylko moje zdanie...
Dawka zawartych witamin na pewno wzmocni organizm przed wirusami, które powoli nawiedzają już chyba niektórych.
Uwaga!
Nie dla każdego buraki są bezpieczne – jeśli Twój organizm nie do końca funkcjonuje idealnie, przed piciem soku z buraków zasięgnij opinii swojego lekarza.
To tyle na dziś – Na zdrowie! I smacznego
Całuję.