Ja - mama

16PAŹ2012

Eksperyment: sok jabłkowo - naciowy.

Czasami kiedy mam wolną chwilę, spaceruję sobie po różnych blogach. Czasem na jednym jest reklama drugiego i tak odnajduje nowe skarbnice wiedzy... Tak właśnie było w przypadku odkrycia dwóch świetnych rzeczy... ale po kolei.

Odwiedzając jedną z moich ulubionych youtuberek Karolinę, odkryłam nowość, a mianowicie patyczki do korekty makijażu... Tak proste, a tak genialne... Od lat systematycznie malując oczy tuszem, maziam nim pod okiem, nad okiem i pod brwiami (między innymi dlatego nie jest to blog o makijażu Smile). Przez lata wypracowałam sobie technikę używania patyczków do uszu, w roli naprawczej moich zniszczeń. Nie było idealnie, ale dawały radę. Jakiż był mój zachwyt kiedy na blogu stylizacje zauważyłam właśnie owe patyczki. Uchachana drugiego dnia pobiegłam do rossmana i je zakupiłam. Są wspaniałe – idealnie ścierają tusz z miejsc, gdzie go nie powinno być, zostawiając oko czyste!! bez smug!! Dla mnie to jest rzecz, która musi być w domu zawsze. Oczywiście moje są już pomieszane bo pudełko tradycyjnie, jak każde mi spadło i zawartość się rozsypała...

Z bloga Karoliny trafiłam na bloga Aliny Rose, u której znalazłam przepis na to aby włosy były gęstsze... Brzmi niesamowicie. Otóż Alina pisała o soku z natki pietruszki, który ma zbawienny wpływ właśnie na włosy. Ponieważ uwielbiam wszelkie eksperymenty z ochotą rozpoczęłam kurację również następnego dnia... Alina pisze, że na efekty trzeba poczekać do 3 miesięcy. Ja swoją kurację rozpoczęłam 28 września, tak więc będzie trwać do 28 grudnia. Dziś mija 19 dzień odkąd piję sok. Odrobinę zmodyfikowałam przepis i w takiej formie bardzo mi pasuje, mianowicie zastępuję jabłka sokiem jabłkowym 100%, o różnicy wśród soków pisałam tu. Wiadomo, że najwięcej witamin ma świeży owoc, ale taka wersja bardziej mi odpowiada...

Mój przepis na sok jabłkowo – naciowy składniki:

pół szklanki soku jabłkowego 100%, pół pęczka natki pietruszki i blender

wykonanie:

natkę do soku albo odwrotnie i blendujemy

Mimo pierwszych skojarzeń smakuje naprawdę dobrze, trochę podobnie do soku marchewkowego. Jest na tyle smaczny, że mój mąż, który nie jada nawet najmniejszej ilości natki pietruszki uważa, że po takim tuningu sok jabłkowy smakuje lepiej niż przed. Ponieważ nie jest w stanie wypić go z farfoclami, przelewam mu sok przez sitko, co też proponuję jeśli ktoś nie jest w stanie zjeść (pociachanej drobiutko ale zawsze) natki.

Na zakończenie trochę wiedzy odnośnie witamin

Sok jabłkowy to kopalnia witamin, błonnika i substancji odżywczych wzmacniający układ odpornościowy Są skarbnicą węglowodanów, które bardzo szybko przenikają do krwi i stanowią zastrzyk energii dla zmęczonego ustroju. W owocach tych występuje unikalna kombinacja witamin C i P oraz magnezu, które uelastyczniają oraz uszczelniają naczynia krwionośne, zapobiegając miażdżycy. Składniki mineralne obecne w jabłkach to m.in żelazo i potas, które mają właściwości odkwaszające.

A u natki pietruszki jest jeszcze weselej..Smile.
Jest skarbnicą składników odżywczych. Zawiera minerały m.in.:magnez, żelazo, sód, potas, wapń, miedź, fosfor, fluor, chlor, b-karoten, oraz witaminy: B1, B2, B6, C  Natka ułatwia także przemianę materii, przyspiesza trawienie, pomaga na wzdęcia i kolki, aktywizuje do pracy wątrobę oraz działa moczopędnie. Łagodzi dolegliwości menstruacyjne, redukuje cellulit i chroni nas przed wolnymi rodnikami.

Jedna łyżka posiekanych liści dostarcza prawie połowę dziennego zapotrzebowania na witaminy C, oraz całe na beta karoten.

Nie wiem jak dla Was, ale dla mnie to więcej niż mogę wymagać od tak niepozornego soku Smile.  Przekonamy się o jego skuteczności 28 grudnia, wtedy też dokładnie napiszę jakie skutki przyniosło codzienne picie tego specyfiku, ja jestem pełna nadziei, gdyż już widzę pewne rezultaty...

Dołącz do picia soku z natki pietruszki Smile.

Edit:
Działanie już zostało opisane Smile. Zainteresowanych odsyłam TU

Roulina Czeszę Się blog - Eksperyment: sok jabłkowo - naciowy. starszy post nowszy post
comments powered by Disqus

Komentarze Facebooka: