Przepis na "kotleciki z jaj"
Witajcie,
jeśli lubicie potrawy z jaj i tak jak ja, nie macie ich jeszcze dość po świętach to dzisiejszy post jest dla Was.
Kotleciki z jaj to danie z moich dziecięcych lat, bardzo je lubiłam. Dziś bardzo je lubi moja córeczka i tak koło się toczy . Zapraszam
Co będzie nam potrzebne?
4 jaja
1 sucha bułka,
szklanka mleka,
cebula,
sól/przyprawy,
zarodki pszenne, bułka tarta - opcjonalnie
Co robimy?
Na początek namaczamy bułkę w mleku tak, aby była całkiem miękka – nadmiar odlewamy, a jeśli będzie niedobór to dolewamy
Jajka gotujemy – nie trzeba pilnować bo mają być na twardo . Jeśli nie dodacie do wody soli, to wodę z jajek można wykorzystać jako płukankę do włosów .
Cebulkę podsmażamy.
Jaja kroimy w malutkie kosteczki, przenosimy wszystkie składniki (namoczoną bułkę, jaja, cebulkę, przyprawy) do miski.
Dodajemy zarodki pszenne – jeśli akurat mamy, nie są one warunkiem powstania kotlecików
i mieszamy.
Formujemy kotleciki, jeśli mamy ochotę to panierujemy w bułce tartej
smażymy i gotowe
Smacznego