Ja - mama

14PAŹ2012

Syrop cebulowy, babciny sposób na kaszel, ból gardła i inne zmory.

Wiedza przekazywana z pokolenia na pokolenie owiana jest nutą tajemniczości, jakimś zabobonem i w okresie jesienno-zimowym wonią cebuli i czosnku. Wiele z nas zna w jakimś stopniu wierzenia ludowe odnośnie różnych spraw, część być może zna owe wierzenia nie znając ich pochodzenia i traktując jako nowinkę. Jak na przykład olejowanie włosów, które co prawda może nie pochodzi od wierzeń ludowych ale od Hinduskich kobiet, praktykujących je od wieków. Wróćmy jednak na własne podwórko.. Znam kilka, a może nawet więcej naturalnych leków przekazywanych z pokolenia na pokolenie i świetnie radzących sobie z naszymi chorubskami. Mleko z masłem i miodem, mleko z czosnkiem, czosnek (rozmaicie stosowany jako naturalny antybiotyk), syrop z cebuli, herbata z malin i cytryną, grzaniec i tak dalej... Dzięki tym specyfikom, często można uchronić się od silnych leków, które nie zawsze są dla nas najlepszym wyjściem. Niemniej nie jestem lekarką, ani znachorką, dlatego tylko przedstawiam różne możliwości, nie doradzam czym się leczyć, ani nie dyskredytuję roli leków. Jeśli objawy przeziębienia, czy grypy utrzymują się dłużej niż tydzień, lub nasilają się, konieczna jest wizyta u specjalisty. Wracając jednak do sedna sprawy... Ponieważ nadszedł czas teoretycznego chłodu, mimo że za oknem jest wciąż jeszcze pięknie i ciepło. Postanowiłam przybliżyć Wam nieco przepis na własnoręczny syrop z cebuli. Nie smakuje on być może jak napój bogów, ale szybko rozprawi się z bólem gardła, kaszlem, a także wzmocni odporność i pomoże walczyć z przeziębieniem.

Syrop z cebuli można bezpiecznie podawać dzieciom ponieważ jest naturalnym lekarstwem zwalczającym bakterie. Cebula jest bogata w witaminy A, B i C. Jest ważnym źródłem kwasu foliowego, wapnia, fosforu, magnezu, chromu, żelaza i błonnika. Syrop z cebuli można stosować również poza okresem przeziębienia, skutecznie leczy on anemię, ponieważ ma wysoką zawartość żelaza. Ponadto pomaga obniżyć poziom cholesterolu i zapobiega zawałom serca. Syrop z cebuli świetnie się sprawdza w walce z wszelkiego rodzaju zakażeniami, przeziębieniami, spadkiem odporności, chorobami pęcherza i dróg moczowych. Ponadto sprawia, że się pocimy – ostry smak cebuli powoduje przyspieszenie krążenia. Jest to nie tylko przydatne gdy nas dopadnie choroba, ale także w zimne dni, kiedy zmarzniemy. Co więcej syrop z cebuli obniża gorączkę, zmniejsza kaszel niezależnie czy jest on mokry, czy suchy. A wszystko to bez zbędnej chemii i prawie za darmo.


Nie  przedłużając zapraszam do zrobienia własnego syropu Smile.

Potrzebne nam będą cukier no i oczywiście cebula.

Cebulę obieramy i kroimy w talarki. Następnie układamy cebulę warstwowo, przesypując każdą warstwę cukrem. Czyli cebula, cukier, cebula cukier... nie skąpimy cukru, nie liczymy kalorii Smile. Po zakończeniu "warstwowania" mniej więcej wygląda to tak:

Następnie trzeba otwór szklanki, tudzież innego naczynia przykryć. Można w tym celu użyć zwykłego spodeczka:


Odkładamy naczynko na bok, w suche miejsce. Nie wkładamy syropu do lodówki, nie ma  też potrzeby kłaść go na kaloryfer. Syrop sam się zrobi bardzo szybko. Zanim minie godzina, cebula już puści pierwsze soki. Przytrzymując łyżeczką zawartość, trzeba ostrożnie wylać syrop na łyżkę i pozbywając się strachu i niechęci wypić na zdrowie Smile.

 

Korzystając z okazji pozwolę sobie jeszcze wspomnieć o tym, że pijąc herbatę z miodem nie wolno zalewać go (miodu) wrzątkiem, ani nawet podgrzewać do temperatury powyżej 41 stopni, gdyż w ten sposób miód traci swoje cenne właściwości. Należy go dodać po ostygnięciu herbaty. Podobnie sprawa wygląda z cytryną. Cytryny i miodu nie zalewamy wrzątkiem Smile.

Dużo zdrowia i pięknej złotej jesieni życzę.

Roulina Czeszę Się blog - Syrop cebulowy, babciny sposób na kaszel, ból gardła i inne zmory. starszy post nowszy post
comments powered by Disqus

Komentarze Facebooka: